Wagenaarstraat 13-15, Middelburg

verkocht

Details

Overdracht

Status
verkocht
Aanvaarding
in overleg

Bouw

Hoofdbestemming
Horeca
Bouwjaar
1760

Oppervlakten en inhoud

Perceeloppervlakte
233 m²

Restaurantsector

Aantal zitplaatsen
40
Woonruimte
Ja
Woning oppervlakte
397 m²
Woon huurinkomsten per jaar
1
Oppervlakte
610 m²
Verkoopvloer oppervlakte
610 m²

Buitenruimte

Ligging
Winkelgebied stadscentrum

Omschrijving

Te Koop
Uniek rijksmonumentaal pand (monumentnummer 29689) in het hart van het historische centrum te Middelburg (direct nabij de Sint-Jorisdoelen, de Abdij en Lange Jan). De verdieping biedt een magnifiek uitzicht op de Lange Jan van Middelburg. De begane grond wordt thans gebruikt t.b.v. het sf... lees meer

Te Koop
Uniek rijksmonumentaal pand (monumentnummer 29689) in het hart van het historische centrum te Middelburg (direct nabij de Sint-Jorisdoelen, de Abdij en Lange Jan). De verdieping biedt een magnifiek uitzicht op de Lange Jan van Middelburg. De begane grond wordt thans gebruikt t.b.v. het sfeervolle restaurant De Eetkamer(www.eetkamermiddelburg.nl). Vanwege pensionering hebben de eigenaren besloten de exploitatie te beëindigen waardoor dit opstal, inclusief de zeer riante bovenwoning, beschikbaar voor verkoop komt. Dergelijke objecten komen zelden te koop.

Volgens de Rijksmonumentenbeschrijving betreft het object een huis met gecementeerde lijstgevel / winkelpui / 18e eeuw (volgens verkoper 1760). Middelburg heeft grotendeels onder water gestaan tijdens de inundatie (1944/1945). Dit pand staat circa 2 meter boven NAP en heeft daardoor niet of nauwelijks onder water gestaan. In de jaren ’40 en ’50 van de 20ste eeuw was de coöperatie “Vooruit” gehuisvest in de opstal. Daarna (jaren ’60 tot en met ’80) heeft poelier Marinussen het pand gebruikt. In mei 1990 is het object verbouwd tot een pizzeria annex galerie Il Nettuno d’oro. Ten slotte maakt sinds mei 1993 Restaurant De Eetkamer gebruik van de begane grond en worden de verdiepingen gebruikt als woonhuis. Sinds 14 mei 2001 hebben de huidige eigenaren het eigendomsrecht verkregen.

Het bruto vloeroppervlakte (BVO) van de opstal omvat ca. 610 m² (waarvan circa 23 m² niet overdekt terras) en bestaat uit een kelderruimte, begane grond, 1e en 2e verdieping (met diverse zolderruimten).

De opstal wordt in de huidige bouwkundige, juridische, milieukundige, feitelijke en verhuurde staat aangeboden waarbij de begane grond betrekkelijk eenvoudig kan worden verbouwd naar woning.

Middelburg
Middelburg is de hoofdstad van de Nederlandse provincie Zeeland en de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente en ligt op het voormalige eiland Walcheren.

Bestemming
Volgens het bestemmingsplan ‘Binnenstad’ vastgesteld door de Gemeenteraad op 15 december 2015, heeft het onderhavige de bestemming ‘’Gemengd-1’’ (artikel 9). Er gelden dubbelbestemmingen “Waarde-Archeologie-1” (artikel 33) en “Waarde-Beschermd Stadsgezicht” (artikel 35). Ook geldt er een zogenaamde gebiedsaanduiding “overige zone – relatiegebied 018”. De voor “Gemengd-1” aangewezen gronden zijn bestemd voor: bedrijven zoals opgenomen in de Staat van Bedrijfsactiviteiten “functiemenging” in bijlage 1, detailhandelsbedrijven met de daarbij behorende bedrijfsruimten, horecabedrijven met de daarbij behorende bedrijfsruimten zoals opgenomen in de Staat van Horeca activiteiten in bijlage 2, kantoren zoals opgenomen in de Staat van kantoren in bijlage 3, maatschappelijke voorzieningen, wonen en de inpandige berging van vervoermiddelen en de opslag van goederen.
Een verandering van horeca- naar woonfunctie op de begane grond is mogelijk. Een hotelfunctie is alleen op de begane grond toegestaan en een Bed & Breakfast kan alleen indien er een zogenaamde binnenplanse afwijking wordt verleen door het bevoegde gezag (zie artikel 40.4 en artikel 40.5 van het bestemmingsplan). Nadere informatie met betrekking tot het bestemmingsplan is op te vragen bij de makelaar of de gemeente Middelburg.

Kadastrale gegevens
Gemeente: Middelburg
Sectie: L
Nummer: 2411
Grootte: 2 a en 33 ca (233 m²).

Grondstatus
Eigen grond.

Zakelijke rechten
Met betrekking tot erfdienstbaarheden en kwalitatieve verplichtingen wordt verwezen naar de laatste akte van levering van 14 mei 2001. Deze is op aanvraag bij de makelaar beschikbaar. Het pand is een beschermd monument en valt onder de zone beschermd stadsgezicht. Ook zijn er enkele monumentenbepalingen opgenomen in de voornoemde akte van levering. Deze bepalingen hebben met name betrekking op de in het verleden verleende subsidies.

Oorspronkelijk bouwjaar
1760.

Afmetingen BVO
Begane grond -restaurant-: 212,40 m²
1e verdieping -woon-/werkruimte-: 139,50 m²
1e verdieping -terras (niet overdekt)-: 22,90 m²
2e verdieping -woon-/werkruimte-: 134,50 m²
2e verdieping -zolder I-: 40,70 m²
2e verdieping -zolder II-: 37,20 m²
2e verdieping -vliering -: 22,40 m²

Totaal: 609,60 m²

Afmetingen gebruiksoppervlakten conform NEN 2580-2007
Begane grond -woon-/werkruimte-: 169,00 m²
Begane grond -overige inpandige ruimte-: 21,80 m²
1e verdieping -woon-/werkruimte-: 127,20 m²
1e verdieping -gebouw gebonden buitenruimte-: 21,20 m²
2e verdieping -woon-/werkruimte-: 112,20 m²
2e verdieping -overige inpandige ruimte-: 49,10 m²

Totaal: 500,50 m².


* De genoemde afmetingen zijn ter plaatse ingemeten door nenrapport.nl. Er is een meetcertificaat aanwezig en op aanvraag beschikbaar.

Voorzieningen
Het pand is opgebouwd uit een gemetselde fundering, de opgaande gevels zijn steens buitenmuren zonder spouw en gemetseld in kruisverband (en deels voorzien van stucwerk). De houten kapconstructie bestaat uit vuren gordingen en sporen. De constructieve vloeren zijn uitgevoerd in beton (begane grond vloer) en hout (verdiepingsvloeren). De buitenkozijnen zijn (deels) van Amerikaans grenen, voorzien van enkele beglazing. Ter plaatse van de begane grond zijn deels verlaagde systeemplafonds aangebracht en op de verdieping zijn het zogenaamde balkenplafonds. De zadeldaken zijn met pannen bedekt, het platte dak van de aanbouw is voorzien van bitumineuze dakbedekking met een grindballast en het platte dak boven de keuken is voorzien van houten vloerdelen t.b.v. terras. In 2005 is het dak van de keuken (begane grond) vernieuwd en in 2019 is het terras opnieuw aangelegd. Het schilderwerk is voor het laatst uitgevoerd in 2019. In de woning zijn diverse authentieke details (onder meer wandtegels, schouwen en balkenplafonds) nog aanwezig waardoor het monumentale karakter van het pand intact is gebleven. De frontbreedte is 12.0 meter.

De navolgende installaties/voorzieningen zijn onder meer aanwezig:
Begane grond (restaurant)
- Entree met portaal en meterkast;
- Verlaagde systeemplafonds;
- Betonvloeren voorzien van luxe vloerafwerking;
- Brandblusvoorzieningen;
- Verlichting;
- Airconditioning (split units);
- Alarminstallatie;
- Verwarming via radiatoren;
- Wandcontactdozen;
- Noodverlichtingspictogrammen;
- Meterkast met krachtstroom, hoofdschakelaars en aardlekschakelaars;
- Markiezen voorgevel begane grond;
- Ruime sanitaire voorzieningen;
- Volledige bedrijfskeuken t.b.v. restaurant (inventaris ter overname);
- Vetvangput;
- Koelcel;
- Waterontharder;
- Internetaansluiting;
- Trap naar bovenwoning;
1e, 2e verdieping en zolders (woning)
- Aanrechtblad met bovenkastjes;
- Houten vloeren deels voorzien van vloerafwerking (vloerbedekking, laminaat, vloerzeil);
- Diverse schouwen (schouw woonkamer nog functioneel);
- Wandcontactdozen;
- Ruime badkamer voorzien van wastafel, douche en ligbad;
- Separaat toilet met fonteintje;
- Verwarming via radiatoren;
- CV ketel (Topline HRC 45, bouwjaar 2011), gehuurd tot en met 28-12-2025 kosten circa € 35, - per maand;
- Waterontharder;
- Natuurlijke ventilatie via te openen ramen;
- Diverse slaapkamers voorzien van wastafels;
- Verlichting.

Een uitvoerige bouwkundige rapportage uitgevoerd op 27 april 2020 door Wooninspectie Zeeland is op aanvraag beschikbaar bij de makelaar. Deze bouwkundige rapportage geeft ook een goed inzicht naar de huidige staat van onderhoud. In de rapportage is een overzicht kostenindicatie opgenomen. De kosten voor direct noodzakelijk herstel bedragen ca. € 19.500,-.

In de directe omgeving is parkeren in voldoende mate via een vergunning of aan de openbare weg (betaald) mogelijk.

Plattegrondtekeningen ingetekend door nenrapport.nl zijn op aanvraag beschikbaar.

Vraagprijs
€ 599.000,- k.k.

Subsidie Rijksmonumenten
Van 1 maart tot en met 30 april kunnen particuliere eigenaren van Rijksmonumenten met woonfunctie jaarlijks een aanvraag indienen voor een woonhuissubsidie via het portaal van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Circa 38% van de instandhoudingskosten van monumentale onderdelen wordt gesubsidieerd. Een samenvatting leidraad subsidiabele instandhoudingskosten is op aanvraag bij de makelaar beschikbaar.
De Provincie Zeeland heeft enkel een budget beschikbaar voor de restauratie van bepaalde categorieën Rijksmonumenten. Het gaat nadrukkelijk niet om woonhuizen en ook niet om groene monumenten of archeologische monumenten. Het gaat bijvoorbeeld om kerkgebouwen, molens, stadhuizen en fabrieken.

Bankgarantie
Een garantie ter grootte van 10% van de overeengekomen koopsom, binnen 14 dagen na ondertekening van de koopovereenkomst te storten op een kwaliteitsrekening van de
begeleidend notaris.

Energielabel
Wagenaarstraat 13 en 15: labelklasse B. De registratiedatum is 15 april 2020 en het label is geldig tot 15 april 2030.

Overdrachtsbelasting/BTW
Ter zake van de levering van de onroerende zaak is door koper geen omzetbelasting (BTW) maar wel overdrachtsbelasting verschuldigd. Voor de bovenwoning geldt 2% en voor de begane grond geldt in principe 6% overdrachtsbelasting.

Oplevering
In overleg.

As is where is
De verkoper geeft geen enkele garantie omtrent de milieukundige, bouwkundige en technische staat van de registergoederen. Koper en/of rechtsopvolger(s) zullen de verkoper dan ook volledig vrijwaren in de leveringsakte voor alle aanspraken die hij of derden ten aanzien van de milieukundige, bouwkundige en technische staat.

Bijzonderheden
Verkoop geschiedt onder meer onder voorbehoud van definitieve goedkeuring verkoper.
Ondanks het gegeven dat de inhoud van dit document nauwkeurig is gecontroleerd, kan Synchro Bedrijfshuisvesting BV geen verantwoordelijkheid nemen van enige geleden schade of verlies als gevolg van welke onjuiste gegevens dan ook weergegeven in dit document.

Algemeen
Bovenstaande tekst betreft een samenvatting van de verkoopbrochure. De verkoopbrochure is leidend voor de verkoop.

Streetview

Locatie

Contact opnemen